10 + 1 fontos környezetvédelmi jelölés


Zöld Pont

Zöld Pont A „Zöld pont“ (Der Grüne Punkt) azt jelöli, hogy az adott termék gyártója egy csomagoláshasznosító szervezet közreműködésével, díj ellenében tesz eleget a hulladékkal kapcsolatos visszagyűjtési kötelezettségnek. Ez a jelölés tehát nem arra utal, hogy az termék környezetbarát, vagy újrahasznosított anyagból készült. 24 ország használja a “Zöld pont” jelölést. Magyarországon az Öko-Pannon ítélheti oda a kötelezetteknek a jelölés használati jogosultságát, illetve ő felel az ilyen jellel ellátott csomagolások újrahasznosításának megoldásáért.

Tidy Man

Tidy Man A „Tidy man“, azaz az „Ügyelj környezeted tisztaságára!“ jel Nagy Britanniában a lakókörnyezet tisztaságáért és az antiszociális viselkedés visszaszorításáért indított kampány jele. A mozgalmat 1955-ben, a nemzeti hulladékellenes kampány részeként, a nőmozgalom kezdeményezésére indították, a közvetlen lakókörnyezet tisztaságának védelme és az antiszociális magatartás visszaszorításának céljából.

Termékbiztonság

Termékbiztonság A CE jelölés a termékek szabad áramlását teszi lehetővé az EU-n belül. Jelentése: felelős nyilatkozat arról, hogy a termék valamennyi vonatkozó közösségi rendelkezésnek eleget tesz, és a termékre lefolytatták a szükséges megfelelőség-értékelési eljárásokat. Jelenleg huszonnégy termékcsoporton kötelező a feltüntetése, pl. játékok, liftek, építőanyagok, mérőeszközök, hírközlési berendezések stb.

FSC

FSC

Az FSC (Forest Stewardship Council) olyan nem-kormányzati szervezet, amely a világ erdőinek környezetbarát, társadalmilag elfogadható és gazdaságilag fenntartható gondozását segíti. A szervezet szigorú szabványai a természetes erdők és növényzet felelős kezelését szabályozzák. Ebben az egyik alapvető elem a termékek nyomon követése a termelés és az értékesítés minden fázisában (felügyeleti lánc). Az erdőgondozást és az elosztási láncot is független testületek ellenőrzik. Az FSC jelölést fából készült termékeken (bútorok, ceruzák) és papírból készül termékeken kell keresni (irodai papír, zsebkendő, WC-papír, füzetek, stb.)

Szelektíven gyűjtendő e-hulladék

Szelektíven gyűjtendő e-hulladék

A szelektív gyűjtést igénylő elektromos termékek kötelező jelölése. EU szabályozás alapján elektronikai berendezéseken, akkumulátorokon és szárazelemeken kell feltüntetni. A 2005. augusztus 13-a után vásárolt termékek esetén a termékek visszagyűjtésének és ártalmatlanításának költségeit a gyártónak kell fizetnie. Ezt jelzi a kuka alatti fekete hasáb. A korábban vásárolt termékek visszagyűjtéséért csak csere esetén felelős a gyártó. Az ilyen termékek címkéjén nincs fekete hasáb.

Az e-hulladék tehát nem kerülhet a vegyes háztartási hulladék közé, ezt jelzi az áthúzott kuka ábra is. Ha egy termék csomagolásán ilyet találunk, akkor ne dobjuk a szemetesbe, és lomtalanításkor se tegyük ki az utcára! Elvihetjük hulladékudvarba, leadhatjuk visszavételi akciók alkalmával (pl. jellemzően önkormányzatok által szervezett gyűjtőnapokon), ill. egyes áruházakban elhelyezett gyűjtőbe. Ha vásárolunk elektronikai és elektromos gépet vagy akkumulátort, hasonló terméket a vásárlás helyén is átvesznek.

PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) szervezet a fenntartható erdőgazdálkodást segíti az erdőtulajdonosok érdekeinek figyelembe vételével. Az európai faipari- és erdőtulajdonosok hozták létre. Napjainkban koordináló szervezetként működik a különféle nemzeti és regionális tanúsítási programok kölcsönös elfogadtatására Európában és a tengerentúlon. Nyomon követi a termékeket az előállítás és az értékesítés minden szakaszában (felügyeleti lánc). A monitorozást és a tanúsítványozást független harmadik fél végzi. A PEFC jelölést fából készült termékeken (bútorok, ceruzák) és papírból készül termékeken kell keresni (irodai papír, zsebkendő, WC-papír, füzetek, stb.)

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance

A Rainforest Alliance (RA) egy nonprofit szervezet, melynek legfőbb célja, hogy az eltűnőben lévő trópusi esőerdő-ökoszisztémák biológiai sokféleségét (biodiverzitását) piaci alapú eszközökkel megőrizze.

A New York-i székhelyű szervezetet 1987-ben alapította Daniel Katz annak érdekében, hogy ösztönözze a piacvezérelt illetve környezetileg és társadalmilag felelős erdőgazdálkodást. A Rainforest Alliance minősítés gazdaságilag ösztönzi a termesztőket, hogy fenntartható módon termeljenek. Biztosítja számukra a szükséges eszközöket és technológiát, segít megőrizni földjeik biztonságát és termesztésre alkalmasságát, öntöző vízforrásaik tisztaságát és dolgozóik jólétét. A Rainforest Alliance minősített gazdaságokat a gazdák, dolgozóik és a környezet javára üzemeltetik, ami azt jelenti, hogy dolgozóik tisztességes és biztonságos körülmények között élhetnek és dolgozhatnak. A tanúsítvány elérése és megtartása érdekében számos elvárásnak kell megfelelniük a gazdaságoknak, amelyek védik a dolgozók jogait, beleértve a szervezkedési jogot, a biztonságos munkakörnyezethez való jogot és a nemzeti minimálbérhez való jogot. A minősített gazdaságokban védik a talajt illetve a vadvilág élőhelyeit, a vízi utak tiszták, a hulladék mennyiségét csökkentik és visszaforgatják. A Rainforest Alliance minősítés címkéjével a hazai kereskedelemben is találkozhatunk: leggyakrabban kávékon, teákon, kakaó termékeken és trópusi növényeken, gyümölcsökön láthatjuk. Follow the frog!

Energiacímke

Energiacímke

Az EU 22/75/EEC Tanácsi Irányelve alapján a háztartási berendezéseken kötelezően feltüntetendő energiacímke

Az EU energiacímke célja, hogy pontos, felismerhető és összehasonlítható információval lássa el a fogyasztókat a háztartási készülékek energiafogyasztására, teljesítményére és egyéb lényeges tulajdonságaira vonatkozóan. Lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy azonosítsák egy adott termék tényleges energiahatékonyságát, és felbecsüljék a termék energiaköltség-csökkentési képességét.

A címke egységes valamennyi termékre egy adott kategórián belül. A fogyasztók könnyen összehasonlíthatják egy adott kategória készülékeinek olyan tulajdonságait, mint az energia- illetve vízfogyasztás, avagy a teljesítmény. A címkén tartalmazott valamennyi információ az európai jogszabályokban körülírt vizsgálatokon alapul. A címke a termékeket eredetileg A > G-ig osztályozta, ahol A a legenergiahatékonyabb, G pedig a legkevésbé energiahatékony osztály. A nemrégiben módosított európai jogszabályok A+++ -ig terjedő osztályokat vezettek be, hogy igazodjanak a technológiai fejlődéshez, és hogy további megkülönböztetést tegyenek lehetővé a termékek energiahatékonysága területén.

Energiatanúsítvány

Energiatanúsítvány

Az energiatanúsítvány a háztartási gépek (hűtők, mosógépek) energiafogyasztási címkéjéhez hasonlóan egy műszaki dokumentum, címke, amely lakásunk állapotát értékeli energetikai szempontból. Független szakértő készíti el, aki a tanúsítványban az energia-megtakarítás lehetőségeire is javaslatot tesz. Ezzel segítik a tulajdonost a korszerűsítésben, a helyes energiafelhasználásban, illetve a megtakarításban. Azoknak pedig, akik lakásvásárlást terveznek, megkönnyíti a választást.

Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek.


NaTrue

NaTrue

A NaTrue 2008-ban jött létre, mint új, európai minőségvédő érdekközösség a vezető európai natúr- és biokozmetikumokat gyártó cégek összefogásával. Céljuk, hogy felvéve a versenyt a legnagyobb európai tanúsító és ellenőrző szervezetekkel – BDIH, Ecocert, Cosmebio, ICEA, Ecogarantie, Soil Association –, szigorú kritériumrendszerük és ellenőrzési mechanizmusuk révén elsőrendű, nemzetközi szintű bio- illetve natúrkozmetikai minősítő rendszert alakítsanak ki a piacon.

A NaTrue a „természetes” kifejezés szerint három kategóriába sorolja az alapanyagokat:

 1. Természetes anyagok: a tanúsító szerv a „természetes” szón azt érti, hogy az adott anyag valóban fellelhető a természetben, és kémiai úton azt nem módosítják.

 2. Természetes eredetű anyagok: megtalálhatók ugyan a természetben, de kémiai úton módosítják őket. Természetesen csak a NaTrue által elfogadott kémiai reakciók megengedettek.

 3. Természetazonos anyagok: megtalálhatók a természetben, de szintetikus úton állítják elő őket. Ezt a NaTrue kizárólag a tartósítószerek és az ásványi anyagok esetében engedi meg abban az esetben, ha az anyag a természetben nem elérhető a kívánt mennyiségben vagy minőségben.

A termék csomagolásán az összetevők listában 1 vagy 2 csillag jelzi, hogy az adott összetevő natúr vagy bio összetevő.

A NaTrue logo garancia arra, hogy az adott termék:

 • természetes és/vagy bio összetevőket tartalmaz;

 • környezetbarát módon lett előállítva (beleértve a gyártási és csomagolási folyamatokat);

 • nem tartalmaz szintetikus illatanyagokat és színezékeket;

 • nem tartalmaz kőolajszármazékokat (PEG, parafinek, propil- és akrilszármazékok, stb.);

 • nem tartalmaz szilikont és annak származékait;

 • nem tartalmaz génmódosított összetevőket;

 • nem alkalmaztak radioaktív besugárzást a növényi összetevőknél illetve magánál a terméknél;

 • nem tesztelték állatokon.

A gyártó abban az esetben szerezheti meg a tanúsítványt, ha a minősíteni kívánt termékei teljes mértékben megfelelnek az előírt követelményeknek, és termékpalettájának legalább 75%-a natúrkozmetikum.

A tanúsítási folyamat alapos vizsgálattal kezdődik, mely során ellenőrzik a benyújtott pályázati dokumentációt, ezt követi a helyszíni ellenőrzés a gyártás helyén, ahol a gyártási folyamatra vonatkozó követelményeknek való megfelelést illetve a nyomon követhetőséget ellenőrzik. Ha a vizsgálat során a független ellenőrző és tanúsító szervezet mindent rendben talál, a gyártó megkapja a termék(ek)re a NaTrue minősítést. A tanúsítvány két évig érvényes, mely után a gyártó megújíthatja azt.


ZeroCO2 - Környezettudatos vállalkozás

ZeroCO2


A ZeroCO2 által alkalmazott karbon-ellentételezési rendszer a világon elsőként nyerte el egy független minősítő szerv, a Bureau Veritas hitelesítését. Ez egyet jelent a maximális biztonsággal, nyomon követhetőséggel és átláthatósággal. A KPMG magyarországi tagvállalata, a KPMG Tanácsadó Kft. megvizsgálta az Oxyfa-ültetvények ültetési és nyomon követési rendszerét, és megállapította: a kiosztott ültetvényszámok valós és fizikailag ténylegesen létező Oxyfa-ültetvényeken alapulnak, és nem kerültek többszöri kiosztásra.


Karbon-ellentételezés

Szakmai csapatunk karbonlábnyom-kalkulációt készít, mely pontos képet ad arról, hogy mekkora a minősített vállalatnak (vagy termékének) környezetterhelése, azaz karbonlábnyoma. Ennek a felmérésnek az eredménye képezi az karbon-ellentételezési projektek támogatásának alapját. A felméréshez használt kalkulátor a világ első olyan karbonkalkulátora, mely szintén elnyerte a Bureau Veritas minősítését, így a felmérés garantáltan hiteles és valós. A karbon-ellentételezés során a vállalkozások pontosan olyan mértékben támogatnak zöld projekteket (pl. szél-, víz- és napenergia projektek, vagy környezetbarát mezőgazdaság), amekkora mértékű a környezetre gyakorolt negatív hatása (karbonlábnyoma). Programunkban a karbon-ellentételezés gyors, átlátható és biztonságos. Forrás: http://survive.hu/hu/fogalomtar/Kiemelt hírek
Hírek