Amit tudnod kell az ökolábnyomról..

Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia, stb.).

Ökolábnyom

Hogyan is számoljuk ki az ökolábnyom értékét?

A lábnyom összetevői a következők:

- az a terület, amelyen a táplálkozáshoz szükséges gabona megtermelhető;

- az a legelőnagyság, amely a hústermeléshez nélkülözhetetlen;

- a fa- és papírfogyasztásunkat fedező erdőterület;

- a hal, rák és más vízi állatok fogyasztásával arányos tengeri terület;

- a lakáshoz szükséges földterület és az az erdőterület, amely az energiafogyasztás során keletkező szén-dioxidot megköti.

Hogy megkönnyítsék a számítást, e kategóriákat az étkezési, utazási, szabadidős szokások, lakásviszonyok és a fogyasztási cikkek felhasználásai adják. Mivel az ökolábnyom egy számítási módszer, vagyis mérhető, ezért képesek vagyunk változtatni is rajta. Ha tudjuk, hogy mennyi természeti erőforrást használunk, és hogy mennyi áll a rendelkezésünkre, azaz tisztában vagyunk az ökológiai lábnyomunk méretével, akkor csökkenteni is tudjuk azt. Az ökolábnyom-számítások pontosan erre hívják fel a figyelmet, hogy szükséges annak a térnek a csökkentése, amelyet az emberek bolygónk felszínéből elhasználnak. Nemcsak a jövő, hanem a jelen fontos kérdése is tisztázni azt, hogy mennyi forrásunk van, és mire van ténylegesen szükségünk. Érdekel a Te ökolábnyomod mértéke? Az alábbi linken kiszámolhatod a hozzávetőleges mértékét. http://www.kothalo.hu/labnyom/ Forrás: http://survive.hu/hu/kornyezetmenedzsment/#modal-15


Kiemelt hírek
Hírek