A Meteorológiai Világszervezet előzetes értékelése a 2016-os év éghajlatáról

November 18, 2016

A Föld egészét tekintve a 2016. január–szeptember közötti időszak 0,88 °C-kal adódott melegebbnek az 1961–1990-es referencia időszakhoz képest, így az idei lehet a legmelegebb év, megdöntve ezzel az eddigi összes hőmérsékleti rekordot.

 

A mérések kezdete óta 2015 volt a legmelegebb globális szinten. Az idei év nagy valószínűséggel azonban még annál is melegebb lesz, megdöntve ezzel az eddigi összes hőmérsékleti rekordot. Az előzetes adatok alapján a globális átlaghőmérséklet mintegy 1,2 °C-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet.

 

 

 

A 2016. január-szeptember közötti időszak 0,88 °C-kal adódott melegebbnek az 1961–1990-es referencia időszaknál. Az év első hónapjaiban a 2015–2016-os igen erős El Niño esemény okozta a magas hőmérsékleti anomáliákat. Az októberig rendelkezésre álló hőmérsékleti adatok elég magasak ahhoz, hogy 2016 új rekordot hozzon. Ez azt jelenti, hogy a 17 legmelegebb évből 16 az ezredforduló után lépett fel (az 1998-as az egyetlen kivétel).

 

A hosszú távú éghajlati változások nyomon követésére szolgáló indikátorok is rekordokat döntöttek. A hőmérséklet emelkedésért felelős üvegházgázok koncentrációja idén is tovább emelkedett. A jeges-tengeri jégtakaró továbbra is rekord alacsony szinten maradt, különösen az év elején és az októberi fagyási időszakban, ezen kívül nagyon korai és jelentős volt a grönlandi jégtakaró olvadása.

Az óceáni hőtartalom növekedését fokozta az El Niño esemény, ami korallfehéredéssel és az átlagosnál nagyobb mértékű tengerszint emelkedéssel járt.

2016 eddigi legpusztítóbb eseménye a Matthew hurrikán, ami Haitin a 2010-es földrengés óta a legnagyobb humanitárius katasztrófa volt. Elmondható tehát, hogy egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység hatása a veszélyes és nagy károkat okozó szélsőséges időjárási és éghajlati eseményekre.

 

„Újabb év. Újabb rekord. A 2015-ben mért rekord meleg megdőlni látszik 2016-ban” jelentette ki Petteri Taalas, a WMO (Meteorológiai Világszervezet) főtitkára.  Az erős El Niño esemény miatti hőtöbblet eltűnni látszik, viszont a melegedő tendencia marad.

„Oroszország sarkvidéki területein 6–7 °C-kal haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot. Az északi sarkvidék tágabb környezetében Oroszországban, Alaszkán és Kanada északnyugati részén az átlagosnál legalább 3 fokkal volt melegebb. Régebben a rekordokat tizedekben mértük, mára változott a helyzet, fokokról beszélünk” mondta Petteri Taalas.

„A klímaváltozás hatására egyre inkább növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek előfordulásának gyakorisága. Az egy emberöltő alatt egyszer előforduló hőhullámok és árvizek egyre gyakoribbá válnak. Az emelkedő tengerszint miatt a trópusi ciklonok keltette hullámok magasabbra törnek a part menti régiókban” jelentette ki Mr. Taalas.

 

Olvassa tovább itt >>

Please reload

Kiemelt hírek

Egy fával a klímavédelemért

October 3, 2016

1/2
Please reload

Hírek

September 13, 2018

Please reload

Archívum
Please reload

Keresés címkék alapján
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 minden jog fenttartva készítette: kovetkezolepes.hu

NAIH Nyilvántarási szám: NAIH-105458/2016

1./ AZ EGYESÜLET NEVE:
TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesület (továbbiakban: Egyesület)
2./ AZ EGYESÜLET SZÉKHELYE:
7678 Abaliget, Rózsadomb 34.

3./ ADÓSZÁM:

18512403-1-02

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
Oxymanó Program - A zöldebb jövőért