Ultra-hatékony hőszigetelés már Pécsett is

A TSM Ceramic hőszigetelő bevonat működési elve

A hagyományos hőszigetelő anyagokkal ellentétben a TSM Ceramic hőszigetelő bevonat, nem csak az alacsony hővezetési tényezője miatt, hanem a nagyon magas hőreflexiós képessége miatt nyújtja a kiváló hőszigetelő hatást.

A TSM Ceramic

  • üreges kerámiagolyókból

  • szintetikus kaucsukból,

  • akril polimerekből és

  • szervetlen pigmentekből áll.

Ez az összetétel teszi az anyagot hőszigetelővé, könnyűvé és rugalmassá.

Ezen összetevőknek köszönhető tulajdonságok miatt könnyen megtapad bármilyen felületen, anyagon és formán.

TSM Ceramic - hőszigetelési rendszer Pécs

A fenti ábrán megfigyelhetjük a TSM Ceramic hőszigetelő bevonat szerkezetét. Egyrészről láthatjuk a nano méretű vákuumos belsejű kerámia golyókat, másrészről a sokkal kisebb szintetikus kaucsuk vivő anyagot, harmadrészt a hőszigetelő bevonat kiváló tulajdonságait biztosító adalékanyagokat.

A fenti vázlatos ábrán bemutatott szerkezetet megfigyelhetjük az anyagról készült látványos mikroszkopikus felvételen is.

TSM Ceramic - hőszigetelési rendszer Pécs

Hogyan működik a TSM Ceramic hőszigetelő bevonat?

Két hatás együttes érvényesülésének köszönhető a rendkívüli hőszigetelő képesség:

  1. Alacsony hővezetési tényező

  2. Magas – más hőszigetelő anyagokra nem jellemző – hőreflexiós képesség

Hővezetési tényező

A hővezetés vagy konduktív hőátadás a hőátadás olyan formája, amely a szilárd vagy nyugalomban lévő (nem áramló) folyékony vagy légnemű halmazállapotú rendszerekben, hőmérséklet-különbség hatására jön létre. A hőáramlástól (konvektív hőátadás) abban tér el, hogy nem történik anyagáramlás, hanem a hőátadás a belső energia részecskéről részecskére való átadásával történik.

A TSM Ceramic hőátadási tényezője

λ=0,00177 W/mK

Ezt a rendkívül alacsony λ értéket a következő tényezőknek lehet tulajdonítani:

  1. A nanoméretű kerámiagömbök, éppen úgy mint a labdák egy tárolóban, csak egy-egy ponton érintkeznek egymással, így rendkívül csekély felületen tudják átadni, vezetni a hőmennyiséget.

  2. A kerámia gömbök belsejében a gyártás során vákuum alakul ki, amiről tudható, hogy λ=~0,0! Tehát a kerámiagömbök belseje lényegében abszolút szigetelő!

  3. A kerámia gömbök anyaga is alacsony hővezetési képességgel rendelkezik.

TSM Ceramic - hőszigetelési rendszer Pécs

Hőreflexiós tényező

A hőreflexiós tényező a hagyományos szigetelő anyagok esetében lényegében nem kimutatható, mindaddig, ameddig a TSM Ceramic esetében igen jelentős mértékben járul hozzá az anyag rendkívüli hőszigetelő képességéhez. A TSM Ceramic aluminium-szilikát nanoméretű gömbjei éppen azt a hullámtartományt reflektálják, amelyen a hősugarak terjednek.

A TSM Ceramic hőreflexiós képessége

≥ 80 %

Nézzünk egy ábrát, amelyen szemléltetjük a TSM Ceramic hőszigetelő bevonat komplex hőszigetelő működési elvét

TSM Ceramic - hőszigetelési rendszer Pécs

A fenti ábrán látható a hőáramlás, amely a termodinamika második főtétele szerint, mindig a magasabb hőmérséklet felől áramlik az alacsonyabb hőmérséklet felé.

A hőáramlás elérkezik a TSM Ceramic hőszigetelő bevonathoz, ekkor mielőtt beléphetne a nanoméretű kerámia gömbök belsejébe, reflektálódik, azaz visszaverődik. Az a hőmennyiség, amely mégis képes áthatolni a kerámia gömb héján, nagyon nehezen áramlik át a gömb belsejében található vákuumban, mire beleütközik a gömb belső héjával, ahol egy újabb reflexió, azaz egy újabb visszaverődés következik be.

Az a hőmennyiség, amely végül átlép a kerámiagolyó falán és távozik a gömböcske belsejéből nagyon rövid időn belül egy újabb kerámia gömb réteggel találja szembe magát, ahol megismétlődik az előbb leírt folyamat.

A rétegeket a következő ábra szemlélteti

TSM Ceramic - hőszigetelési rendszer Pécs

A magyarországi klimatikus viszonyok között általában ajánlott 1 mm TSM Ceramic hőszigetelő bevonat legkevesebb 100 réteg cca. 100 µm átmérőjű kerámiagömböt tartalmaz, amely a fent leírtak alapján legkevesebb 200 hőreflexiós réteg (külső+belső visszaverődés), illetve 100 db vákuumban történő áramlást feltételez.

A fenti tulajdonságokat összehasonlítva a hagyományos szigetelő anyagokkal elmondható, hogy azok döntő többsége semmilyen, vagy elenyésző hőreflexiós képességgel rendelkezi, míg a hővezetésük is lényegesen gyengébb (hőszigetelési szempontból) mivel az anyagszerkezetük egészen más.

Kérjen ajánlatot hőszigetelési munkákra cégünktől itt!

#hőszigetelés #tsmkerámia #lakásfelújítás

Kiemelt hírek
Hírek