Az akvarisztika története

Az embert mindig is vonzotta a víz alatti világ. Ennek az lehet az oka, hogy minden élet a vízből származik. Talán ez táplálja azt az olthatatlan vágyat, ami nagyon sokunkat hajt, hogy minél közelebb kerüljünk ehhez a csodálatos világhoz. Az akvarisztika története a régmúltba nyúlik vissza. Ez a tevékenység eleinte az étkezésre szánt halak tárolását jelentette, esetleg paloták esővízgyűjtőiben tartottak halakat, csupán a szúnyogok elleni védekezés céljából. Azt ugyan nem lehet kijelenteni, hogy az akvarisztika egyidős az emberiséggel, de tudományos leletek bizonyítják, hogy már a fáraók korában is tartottak passzióból halakat. Mint a leletekből kiderült, olyan halfajokról van szó, amelyek étkezési célokat nem szolgálhattak, azonban akváriumainkban a mai napig gondozunk hasonlókat. Hasonló leletek kerültek elő a pompeji ásatások során is. Rómában például büntetésből dobtak rabszolgákat ragadozó halakkal teli tartályokba. De pl. az aztékok, Montezuma állatai között édesvízi és tengeri fajokat is gondoztak. Brazíliában óriási erőt tulajdonítottak a vizek szellemének, Maniguának. És még sorolhatnánk a példák sokaságát.

Akvarisztika Pécs - akvárium Pécs

A díszhalak tartásának bölcsője azonban Kína. Itt már i.e. 1000 évvel is tenyésztettek aranyhalakat, i.sz. 1000-ből már írásos emlékek vannak egy kínai templom aranyhalas medencéjéről, de egészen pontos adatok csak 1369-ből állnak rendelkezésünkre. A XII. századi Kínában már elterjedt volt az aranyhalak tartása. A japánok kb. 500 éve vették át az aranyhalak tartását, és a különböző forma és színváltozatok kitenyésztésében értek el sikereket. Nagyon hosszú ideig az aranyhal volt az egyetlen hal, amelyet tudatosan tenyésztettek. Ez a passzió meglehetősen drága volt, csak igen gazdagok, főurak, kereskedők, hivatalnokok engedhették meg maguknak. Európából is vannak adatok az akvarisztika múltját tekintve, hiszen az irodalom szerint a brandenburgi választófejedelem orvosának, (Leonhart Thurneyser zum Thurm) már voltak üvegedényei, melyekben halakat tartott és figyelt meg. Egyes források szerint Leonardo de Vinci is hasonló módon figyelt meg halakat. 1554-ben jelent meg Guilaume Montpellierben munkája, amely kora tudományának legtökéletesebb összefoglalását nyújtotta a halakról és egyéb vízi élőlényekről. 1666-ban jelent meg Baldner Halas könyve, melyben a "fogoly halak" üvegedényben való megfigyelhetőségéről is ír. A Holland Van Leeuwenhoek 1723-ban saját mikroszkópjával már vizsgál apró vízi állatokat.

Akvarisztika Pécs - akvárium Pécs

Később Priestley és Scheele felfedezik az oxigént, Spallanzani, Lavoiser, Humboldt és Ingenhouss vízinövényeket és halakat tartottak együtt és kimutatták, hogy az élőlények oxigént használnak fel és szén-dioxidot termelnek, amit a vízinövények fény segítségével testük felépítéséhez használnak fel. A víz gázegyensúlyának törvényét azonban még nem ismerték, így a kísérleti állatok rendre elpusztultak. Az akvarisztika tudományos pályafutása 1841-ben kezdődhetett, amikor Dr. S. H. Ward arról számolt be, hogy akváriumában az állatok és a növények már hosszabb ideje együtt élnek, és a víz még mindig tiszta. Rájött, hogy a víz gázegyensúlya csak akkor marad meg, ha az állatok mellett növényeket is tartunk. Az akvarisztika tudományosan azonban csak 1850-ben lett megalapozva Warrington által, mikor is egyik medencéjében öt héten keresztül sikerült viaszrózsákat életben tartani tengeri algák között. Talán ez az első komolyabb siker, amit a tengeri akvarisztika területén valaha elértek. P. H. Gosse 1850-ben Londonban "akvárium-kiállítást" rendez, 1855-ben ő használja először az "aquarium" szót. 1856-ban E. A. Rossmässler természettudós író, megjelentette a "Tó az üvegben" című tanulmányát. Ezt az évet szokták az akvarisztika születési évének tekinteni.

Felhasznált irodalom (Dezse Tibor - Akvárium história)

#akvarisztika #akvárium #lakásdekor #üzletidekoráció #tappancs

Kiemelt hírek
Hírek