Műanyag zacskó vs. uzsonnás doboz

Hasonló cél és alapanyag, de merőben más eredmény! Vagyis mibe vigye a gyermek az uzsonnáját? Egy jól megválasztott uzsonnás dobozzal éves szinten 2-400 nylon zacskótól mented meg a környezetet. Ez sok vagy kevés?! Pécsi viszonylatban csak az ovis gyermekkel rendelkező családoknál ez évi kb. 2.000.000 db feleslegesen eldobott műanyag zacskót jelent!!! A műanyag zacskó elbomlási ideje 10-20 év, a döntés kezedben.

Mennyi idő alatt bomlik le, amit eldobsz

Célunk nem a riogatás, hanem inkább egy ésszerű és környezettudatos alternatíva kínálása. Íme.

Összegyűjtöttük, hogy milyen uzsonnás dobozt érdemes venni.

Magyarországon jellemzően a gyerekeknek délelőttre szendvicset, gyümölcsöt, míg délutánra valamilyen rágcsálnivalót és üdítőt csomagolnak a szülők. Természetesen más szokások is kialakulhatnak egy családban, esetleg főtt vagy hűtést igénylő ételt visznek az iskolába, így mindig az igényeknek megfelelő dobozt válasszunk.

  • Olyan dobozt válasszunk, ami jól záródik és könnyen tisztítható kívül-belül. Minden használat után alaposan mosogassuk el az edényeket (mosogatószert és meleg vizet használva).

  • Gyermekek számára műanyag dobozt vegyünk, az ő esetükben nem érdemes üveg dobozt használni, inkább a felnőttek számára főtt étel szállítására alkalmas.

  • Jó minőségű terméket válasszunk, inkább legyen drága, de ne repedjen vagy karcolódjon könnyen, mert a repedésekbe, vágásokba megtelepedhetnek a kórokozók.

  • Amennyiben mikrohullámú sütőben történő felmelegítést igénylő élelmiszert csomagolunk a gyermekeknek, akkor vegyük figyelembe, hogy a mikrohullámú sütőben csak speciális műanyagból készült edényt szabad használni.

De honnan ismerhető fel, hogy egy műanyag edény használható a mikrohullámú sütőben vagy sem? Vásárláskor a műanyag edényeken érdemes megkeresni az alábbi jelöléseket, ugyanis igénybevételtől, hőhatástól, kontaktidőtől függően káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük a tárolt élelmiszerekbe:

Mikróban való használhatóság jelölése

A 2-es, 4-es, 5-ös számmal jelölt csomagolások biztonságosak, mivel a kutatások azt mutatták ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.

Lehet több rekeszes dobozt választani, vagy több dobozt külön-külön is használni, fő szempont az alapanyag, a tisztaság és az elkülönítés.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minidig tiszta kézzel és frissiben készítsük el a szendvicset, a gyümölcsöket mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt bedobozolnánk.

  • Ne érintkezzenek egymással a különböző élelmiszerek, kerüljük el a keresztszennyeződést. Pl. a sonkás szendvics és egy zacskó diákcsemege ne érintkezzen egymással. Legyen minden külön becsomagolva!

  • Neveljük rá a gyermeket, hogy mindig mosson kezet étkezés előtt!

  • A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

Uzsonnás doboz Pécs

Képek illusztrációk – A legfontosabb hozzáfűzni valónk, hogy a szendvics, a kekszek és a gyümölcsök, mind legyenek külön becsomagolva a dobozon belül. Ne úgy, mint a képen!

Forrás: http://eteltcsakokosan.hu/

#csomagolás

Kiemelt hírek
Hírek