Amit a táplálkozásról és az emésztésről tudni érdemes - 1. rész

Az elhízás és a túlsúly a jóléti nyugati társadalmak legnagyobb problémái közé tartozik manapság. Kialakulása komplex: érzelmi, gondolati, környezeti, táplálkozási, testmozgási, stb. okok, amelyek tanulmányozására ma már tudományágak specializálódtak.

Egészséges táplálkozás - természetgyógyász Pécs

Táplálkozás

A legfontosabbak kiváltó okok közé tartozik. Bátran kijelenthetjük, hogy amit a civilizált ember manapság előkészített étel formájában a szuper és hipermarketek polcáról levesz, és az asztalára teszi - az emberi fogyasztásra nem alkalmas!

Ennek oka, a jó terméseredményeket garantáló biológiai génmanipuláció, a talaj termőképességét kizsigerelő intenzív mezőgazdasági termelés, a szállíthatóság, a hosszú ideig való eltarthatóság és kezelhetőség miatti nagymértékű feldolgozás és tartósítás. Az ember évezredeken át hozzászokott a környezetéből felvehető tápanyagok emésztéséhez, azonban az elmúlt 50 esztendő akkora változást hozott ebben, mint az előző kétezer együttvéve.

Magyarországon a rendszerváltozáskor kb. 5.000 fajta élelmiszert árusítottak az élelmiszerboltokban. Nem egészen tíz esztendő alatt ez a szám megtízszereződött - ma már több mint, 50.000 féle „élelmiszer” „gazdagítja" a választékot! Nincs a földön olyan élőlény, amelyiknek az immunrendszere ennyi idő alatt képes lenne hatékonyan reagálni erre az információ áradatra! Így járt ezzel az ember is. A genetikai örökítés ennél nagyságrenddel lassabban működik, tehát alkalmazkodásról szó sem lehet! Azonban az a csodálatos „szerkezet", amit emberi szervezetnek hívunk, még ezzel is felvette a harcot. Természetesen a maga sajátos módján. Azokat az anyagokat (tartósítószerek, ízfokozók, aromák, egyéb adalékanyagok és az emésztés során keletkezett beépíthetetlen mérgek), amelyeket nem képes azonosítani, feldolgozni és beépíteni - kiveti magából.

Azaz, csak kivetné a kiválasztó szervek segítségével, ha a mai kor embere nem enne folyamatosan egész nap. A kémiai ipar „csodái" becsapták az ember egészséges ösztöneit és akkor is eszik, amikor semmi szüksége sincs rá. Felborult a regenerálódás ősi körforgása, az emberek jó része a pihenés ideje alatt is extra étkezéseket folytat, ezért az emésztő és kiválasztó szervek nem képesek munkájukat ellátni.

Egészséges táplálkozás - természetgyógyász Pécs

A keletkezett melléktermékeket (toxinokat) zsírba csomagolják és felhalmozzák a test különböző pontjain, azzal a szándékkal, hogy ha majd lehetőségük lesz rá, akkor „előszedik" és eltávolítják. Sajnos ez az, ami nem működik, mert a „gazda" nem hagyja! A folyamatos evés, nassolás miatt nincs pihenő, ezért a szervezet egy idő után szó szerint fulladozik sejt szinten a zsírba csomagolt mérgektől. Az eredmény ugyanaz, - elhízás - a nőknél és a férfiaknál egyaránt, csak a helyi megjelenése különbözik.

A „megoldást" a média bizonyos időnként bedobja a köztudatba. Vagy egy újabb kémiai csodaszer, vagy egy újabb csoda módszer szabadítja meg, „immár örökre" a kövér embert a túlsúlytól.

Sajnos ez az ipar évről évre szedi a maga tudatlan áldozatait. Annak ellenére, hogy minden józanul gondolkodó ember eljuthat a végtelenül egyszerű megoldáshoz - nem teszi! Azért, mert maga is hinni akar a csodaszerekben, és semmit sem akar tenni tevőlegesen a saját egészségéért. Sokkal kényelmesebb valamilyen pótszer alkalmazása, mint a tudatos cselekvés.

Ahhoz, hogy táplálkozási tanácsadást lehessen adni, nézzük át, hogy melyek azok a legfontosabb tápanyagok, amelyek döntő mértékben befolyásolják az anyagcserét...

#kassamed #egészség #természetgyógyászat #egészségcentrum

Kiemelt hírek
Hírek