Profitnövelés kedvezményekkel?!

A TreeMission Egyesület a környezettudatos gondolkodás terjesztésével foglalkozik. Hogyan kapcsolható ez össze azokkal a problémákkal, amikkel a vállalkozások manapság küszködnek? Erről kérdezzük Kiss Gyula István KKV marketing specialistát, a TreeMission Egyesület alapító tagját.

A vállalkozás célja a profitképzés. Ebből tud fejlődni a cég. Ha jó a terméke, ezt forgalomnöveléssel tudja elérni. Ehhez általában több vevőre van szükség. A mi rendszerünk azt tudja elérni, hogy az utca embere belülről is megfogja a kilincset – vagyis bemenjen az üzletbe.

Ha jól értem, a TreeMission Egyesület megoldása nem arról szól, hogy minél nagyobb százalékos kedvezményeket adjon a vállalkozás.

Valóban, az élet bebizonyította, hogy az örökös árengedmények nem hozzák az elvárt

eredményt. Sőt kontraproduktív! Az egyik probléma az, hogy a százalékos árengedménnyel a profitját égeti el a vállalkozó. Az olcsóság keresésére „neveli” a vevőit. Kis vállalkozások nem engedhetik meg maguknak a multik luxusát, amikor beszerzési ár alatt is képesek kínálni az árukat. Ennél sokkal ésszerűbb megoldások léteznek a vevők becsalogatására.

A százalékos árengedmények másik problémás következménye az, hogy a növekvő százalékok vevőhűtlenséghez vezetnek. Az ilyen vevő mindig ott és akkor vásárol, ahol, és amikor a legnagyobb százalékot látja a kirakatban. Ezzel a módszerrel egyetlen vállalkozás sem képes visszatérő törzsvásárlókat generálni.

Az általánosan elterjedt „szezon előtti”, „utószezoni”, sőt „szezonközi” árengedmények helyett milyen megoldást kínál a TreeMission rendszere?

Számtalan egyedi megoldás létezik arra, hogy partnereink vevőkörét, forgalmát, tehát profitját növelni tudjuk. Ezt minden egyes vállalkozás esetében egyénileg fejlesztjük ki. Van, ahol kedvezményes első vásárlási kupon a jó megoldás. Van, ahol előnyös vásárlói csomag összeállítása, de olyan is előfordult, hogy nagyobb nyereségtartalmú termékek előtérbe helyezésével kisebb árbevétel mellett is nagyobb profitot tudtunk produkálni.

A vállalkozásoknak nyilván akkor éri meg marketing eszközökbe invesztálni, ha az konkrét eredményt hoz. Hogyan tudják mérni a vásárlásösztönző tevékenységek eredményét?

Mi magunk is a mérhetőség hívei vagyunk. Objektív számaink vannak az információs csatornáink forgalmáról, a weboldalak látogatottságáról, a hírleveleink megnyitási arányáról. Nem ritkán előfordul, hogy a TreeMission weboldalán lévő microsite a környezettudatosság kiemelése miatt több találatot hoz az internetes böngészőkben, mint a cég saját weboldala. Ezt az eredményt mi nem fizetett hirdetésekkel és egyéb „trükkökkel” értük el.

Jellemzően nem újonnan alakult cégekkel dolgoznak. Ezek vezetői általában profi vállalkozók. Ők maguk nem tudják megoldani a profitnövelés problémáját?

Valóban, a saját szakterületén magas szinten felkészült vállalkozókkal találkozunk. A KKV-k marketingje azonban egészen más megközelítést igényel, mint a sokmilliós költségvetésű multik esetében. Ezek a módszerek sajnos nem terjedtek még el kellően széles körben. Emiatt nem a vállalkozókat hibáztatjuk, inkább igyekszünk megfelelő szakmai támogatást nyújtani számukra. Sokszor elegendő, ha egy kicsit kiszakítjuk őket a napi rutinból és más nézőpontból vizsgáljuk meg a cég működését. Mi vagyunk az a fogaskerék, amitől jobban pörög az üzlet.

Köszönöm a hasznos információkat! Kedves olvasó! Ide kattintva tudja igényelni a partnereink által nyújtott kedvezményeket, a Zöld Korona kuponokat.

#környezettudatos #profit

Kiemelt hírek
Hírek