Miért? Hát, nem mindegy, hogy milyen császárfát ültetünk?

August 21, 2017

Ha azt mondom, szőlő, akkor mire gondolunk? Lehet, hogy sokan sokfélére? Hiszen létezik borszőlő és csemege szőlő, vörös és fehér. Nyilván, nem mindegy, hogy oportó oltványt veszünk, vagy othellot sóznak ránk... Valahogy így van ez a "császárfákkal" is. Bizonyára hallották már a következő elnevezéseket: Paulowni

a Tomentosa, Fortunai, Forgessi, Imperia, Kawakamii, Catalpifolia, Elongata/smaragdfa, Clone InVitro112/oxyfa, bálványfa, Shan Tong, főnixfa, alumíniumfa. Most akkor mi is ez a "császárfa"? Ebben tesz rendet környezettudatos stratégiai partnerünk az alábbi cikkében.

 

 

July 31, 2017 | Paulownia Planet

 

Az elmúlt hetekben a Paulownia Planet hivatalos facebook oldalán megjelent posztjainknak heves visszhangjai lettek. Ennek örülünk, hisz igen jól mutatja, hogy komoly aktivitás mutatkozik az általunk képviselt területen, de az is egyértelművé vált, hogy pár meghatározó információ még nem épült be vagy épp rosszul épült be a köztudatba. Ezen hitek és tévhitek területén szeretnénk jelen írásunkkal rendet tenni, hogy mindenki hiteles információk alapján hozhasson döntést a császárfa ipari célú telepítésével kapcsolatos témában. 

 

 

 

Lássuk lépésről-lépésre:

 

1. Minden császárfa egyforma - TÉVHIT

A császárfa (paulownia) egy növénytani gyűjtőnév. Rendszertani besorolástól függően 6-17 fajt tartalmaz, az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül a tátogatófélék vagy tátikafélék (Scrophulariaceae) családjába tartoznak a különböző alapfajok.  Az alapfajok Kelet- és Dél-Ázsiában őshonosak, Kína túlnyomó részén, Vietnamban, Észak-Laoszban, Japánban és a Koreai-félszigeten is találkozhatunk Paulownia fajok egyedeivel. Az alapfajok a középkor óta jelen vannak Európában, ekkor kerültek be az Európai udvarokba, mint dísznövények.

 

Az  alapfajokon kívül találhatóak különböző nemesítési céllal létrehozott alfajok és speciális hibridek. Ezen alfajok és hibridek közül kiemelkedik az ipari célú COTEVISA 2 -  speciális kínai császárfa hibrid. Nézzük pontonként miben különbözik az alfajoktól és a többi császárfától a COTEVISA 2!

 

HŐMÉRSÉKLETI VISZONYOK

- amíg az alapfajok a szubtrópusi éghajlaton működnek, tehát alacsony a hidegtűrő képességük, addig a COTEVISA 2 az európai klimatikus viszonyokra lett specializálva (fagy- és hőtűrő, -30 és +50 Celsius fok között életképes).

 

VÍZIGÉNY

- az alapfajok elterülő gyökérzet miatt a felszíni, 1-1,5 méteres talajrétegből  szívják fel a vizet és a tápanyagokat, ez azt jelenti, hogy folyamatos öntözést igényel, ellenkező esetben nem, vagy kevésbé fejlődik. A COTEVISA 2 6-7 méter mélyre nyúló karógyökérzettel bír így a talajvizet elérve Európában is kiemelkedő és stabil növekedést produkál (5 év alatt vágásérett, 35-40 cm-es törzsátmérő). Öntözést csak a telepítést követő első két évben igényel.

 

MIÉRT TELEPÍTSE?

- az alapfajok többsége dísznövény, a COTEVISA 2 - 1. osztályú vagy osztályon felüli ipari alapanyag termelésére lett kinemesítve (nem tüzifa) a kitermelt faanyag ISO és TÜV minősítéssel bír!!!

 

AZ ŐSHONOS NÖVÉNYZETRE VESZÉLYES-E?

- a császárfa alfajok szinte mindegyike rendkívül gyorsan szaporodik (invazív), és gyökérről is sarjad, tehát az elszaporodást követően a területről nehezen irtható ki, a COTEVISA 2 hibrid, tehát természetes módon szaporodásra képtelen, így nem invazív, nem terjed, 0% veszélyt jelent az őshonos erdei fakulturákra.

 

Ha Ön profittermelés céljából gondolkodik császárfában, akkor a jelenlegi piaci lehetőségek közül nem hagyhatja figyelmen kívül a piacvezető paraméterekkel bíró COTEVISA 2-öt! Ha csak kertdíszítés vagy hobby célból, akkor is versenyképes ajánlattal állunk rendelkezésére.

 

Vásároljon COTEVISA 2 - speciális kínai császárfa hibrid csemetét egyenesen az importőrtől!

 

A cikket ide kattintva találja meg.

Please reload

Kiemelt hírek

Egy fával a klímavédelemért

October 3, 2016

1/2
Please reload

Hírek

September 13, 2018

Please reload

Archívum
Please reload

Keresés címkék alapján
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 minden jog fenttartva készítette: kovetkezolepes.hu

NAIH Nyilvántarási szám: NAIH-105458/2016

1./ AZ EGYESÜLET NEVE:
TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesület (továbbiakban: Egyesület)
2./ AZ EGYESÜLET SZÉKHELYE:
7678 Abaliget, Rózsadomb 34.

3./ ADÓSZÁM:

18512403-1-02

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
Oxymanó Program - A zöldebb jövőért