Az allergia akár 30%-al csökkentheti...

A nyár a pollenek terjedésének az időszaka. Erre a lakosság egyre nagyobb része érzékenyen reagál – allergiás, asztmás tüneteket produkálnak. A tapasztalatok szerint az allergia akár 30%-al csökkentheti a teljesítményt és koncentrációt. Erről a témáról kérdezem Nagy Csabát, a LUX Hungária Kft. regionális vezetőjét.

Tulajdonképpen mit nevezünk allergiának?

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Az allergiákat és allergiás megbetegedéseket a szervezet fokozott reakciója okozza olyan anyagokra,

amelyek tulajdonképpen ártatlanok - mint az állatszőr, pollen, ételek, gyógyszerek, és poratkák. A szervezet nem megfelelő reakciója ezen allergénekre maga az allergiás reakció. Ezek a reakciók sokfélék lehetnek, orrfolyás és orrdugulástól könnyes szemeken és viszketésen, bőrkiütéseken keresztül egészen a légzési nehézségekig terjedhetnek. A legszélsőségesebb allergiás reakció az allergiás sokk. A keringés összeomlásához, vagy akár szívleálláshoz is vezethet.

Mit tehetünk az allergiás reakciók ellen? A légtisztítás a probléma egyik lehetséges megoldása, mivel légtisztító használatával a káros szennyeződések több, mint 99,97%-át eltávolíthatjuk. Egy hatékony légtisztító rendszer semlegesítheti már a 0,3 mikron nagyságú szennyeződéseket is. Használatával csaknem minden káros szennyeződést eltávolíthatunk, ezáltal csökkentve az egészségügyi kockázatokat és segítve egészségünk megőrzését.

Jön az ősz. Egyre több időt töltünk majd zárt térben. Lakáson belül milyen irritáló anyagok bombázzák a szervezetünket? Például a szálló porok. A légszűrők cseréje és a szellőzőrendszerek tisztítása fontos lépés a beltéri levegő tisztán tartásához. A másik rutin karbantartási kérdés, amiről gyakran megfeledkezünk, az a poroló eszközök cseréje és megtisztítása. Az idő során a porolók és szellőzőrendszerek összegyűjtik a port és gyakorlatilag csak tovább növelik a levegőben keringő szennyeződések mennyiségét.

Mi a helyzet a szőnyegekkel, bútorhuzatokkal? A szőnyegek meleggé és kényelmessé teszik otthonát, de otthont adhatnak allergéneknek, pornak, baktériumoknak és más szennyeződéseknek is, amelyek rontják a beltéri levegő minőségét és egészségügyi problémákat okoznak. A padlószőnyeg, párnázás és a szőnyegek fektetésénél használt ragasztó irritáló, esetleg veszélyes vegyszereket bocsáthatnak ki. A régebbi szőnyegek ártalmasak lehetnek az egészségre. A por, piszok, szőr, baktériumok, penész (különösen, ha a szőnyeg elázott, vagy gyakran benedvesedik) mélyen beivódhatnak, miáltal eltávolításuk nehéz lesz. Több különböző szennyeződés telepszik meg a szőnyegeken, mielőtt a levegőbe jutnának, onnan pedig a tüdejébe. Sajnos számos egészségügyi problémát is okozhatnak: bőrirritáció, gyakori fejfájás, makacs köhögés vagy fájó torok, kimerültség, vörös, viszkető szemek, az orr és torok irritációja, légzési nehézségek.

Ezért rendszeresen tisztítsuk meg a bútorokat és a szőnyegeket, így csökkentve a potenciális légszennyező anyagok mennyiségét. Az a legjobb, ha kint levesszük a cipőnket, de ha legalább külső lábtörlőn megtöröljük őket, mielőtt belépnénk a házba, akkor már sokat tettünk a fertőző anyagok terjedésének megállításában.

Mire kell figyelni az állattartás kapcsán? Az állatszőr szintjének csökkentése érdekében a legjobb kemény padlóval rendelkező helyiségekben tartani az állatokat. Amennyiben beengedi az állatait a szőnyeggel borított szobákba, akkor ne engedje fel őket a kárpitos bútorokra! Az állatszőr felhalmozódik a kárpitban és szőnyegeken, és persze az állatok fekvőhelyén és azokon a helyeken, ahol idejük nagy részét töltik. A rendszeres takarítás ezeken a helyeken sokat segít az egészséges környezet megőrzésében, nem csak Ön, hanem háziállata számára is.

Vannak „harmadik típusú találkozások”. De vajon mit jelent a „harmadik típusú dohányzás”? Nyilvánvaló, hogy a cigaretták és szivarok füstjét kerülni kell. A házon kívül kell dohányozni, hogy a beltéri környezet egészséges maradhasson. Bizonyos körülmények között nehéz lehet a passzív dohányzás elkerülése. Ezt figyelembe kell venni, mielőtt belépnénk bizonyos területekre. Az egyéb felületeken megtapadt füstöt harmadik típusú dohányzásnak hívjuk, melyet általában a szőnyegeket, függönyökön, kárpitos bútorokon és ruházaton találunk meg. Ezeket a tárgyakat meg kell tisztítani, miután füstnek lettek kitéve.

Melyek a legkisebb beltéri szennyeződések? A poratka részecskék kisebbek, mint 5 mikrométer, ezért mélyen be tudnak jutni légző rendszerünkbe. Az atkák minden háztartásban jelen vannak. Ez nem jelentik azt, hogy nem megfelelő a higiénia. Főként emberi szőrzettel táplálkoznak. A poratkák nem baktériumok, hanem pici pókfajták (0,3 mm). Életünk körülbelül egyharmadát ágyban töltjük. A poratkák jól érzik magukat a nedves és meleg környezetben, mint a matracok, huzatok és párnák, valamint szövetes bútorok és puha gyermekjátékok. Gyakran megfeledkezünk a poratkák ürülékének alapos eltávolításáról.

A penész, amely mindössze 1,5 mikrométer részecskenagyságú, szintén eljut a tüdőnkbe.

A koromdarabkák, vírusok és baktériumok még kisebbek (0,1 mikrométer vagy kisebbek) és mélyen le tudnak rakódni a tüdőben. Be tudnak kerülni a véráramba is, miáltal az egész testben szétterjednek.

A finom por nagyon apró részekből áll (0,1-10 mikrogramm), és szabad szemmel láthatatlan. Irritálhatja a tüdőt, okozhat asztmát és drasztikusan lecsökkentheti a várható élettartamot. A finom port nagyrészt az ember állítja elő, de természetes forrása is lehet. Okozhatják pl. a házi fűtőtestek, a forgalomban részt vevő járművek, nehézipari gyárak és termékeik és a mezőgazdaságban is keletkezhet. A természetesen keletkezett finom por növényektől, erdőtüzekből, mikroorganizmusoktól, vulkáni kitörésekből, sziklák eróziójából, stb. származik.

A 3 mikrométeres vagy kisebb részecskék akkor is bejuthatnak a házba, ha az ablakok zárva vannak!A kinti finom por szintje gyakran alacsonyabb, mint a beltéri poré, pl. lakásokban, iskolákban és irodákban. Ezért fontos, hogy ismerjük a beltéri szennyeződés eltávolításának környezettudatos eszközeit.

Kedves Csaba, köszönöm a hasznos információkat!

Kedves olvasó! Ha Nálatok is jelen van az allergia, akkor kérjetek tőlünk díjmentes próbatakarítást és tapasztaljátok meg a saját szemetekkel, hogy mennyi allergén dolgot lehet kitakarítani még egy tiszta szobából is!

Előre is köszönöm, hogy a kapcsolatfelvételre kattintasz >>

#allergia #pollen #por #levegő #környezettudatos

Kiemelt hírek
Hírek