Felelősségbiztosítót felelősen váltani 1_2


UNION KGFB

Minden évben eljön az az időszak a körültekintő autós számára, amikor tájékozódik: létezik-e kedvezőbb ajánlat a meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosításánál?

Az adatok azt mutatják, hogy évről évre egyre többen adják a fejüket biztosító-váltásra. A 2010-ben hatályba lépett, a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény a váltást egyszerű folyamatként határozza meg, ennek ellenére az autósoknak kellő körültekintéssel kell eljárniuk.

A váltás folyamata a következő:

  1. A biztosítási évfordulót 30 nappal megelőzően lehet felmondani ilyen szándék esetén írásban a jelenlegi gépjármű-biztosítónál a kötelezőt.

  • Ha a biztosítást 2009-ben vagy korábban kötötték, akkor a biztosítás évfordulója január 1-je,

  • 2010-ben vagy később kötött szerződések esetén a biztosítási évforduló a biztosítás kezdetének napja.

  1. Az új szerződés a felmondott szerződés megszűnésének napjáig köthető meg az új vagy korábbi biztosítónál.

  1. 2010. január 1-jétől az autós által korábban beszerzett úgynevezett kártörténeti igazolást már az új biztosító szerzi be a Kártörténeti Nyilvántartásból, ha az autós szerződéskötéskor megadja a rendszám és az előző biztosító neve mellett a biztosítási kötvényszámot is. Az előző biztosító által kiállított papír alapú Kártörténeti igazolások az új törvényi szabályok alapján nem elfogadhatóak.

Union kötelező

Példák:

  • Egy férfi 2009. július 14-én autót vásárolt, és ezen a napon kötelező biztosítást is kötött rá. Az ő esetében a biztosítás évfordulója minden év január 1-je lesz, tehát biztosítását legkésőbb december 1-jéig tudja felmondani, és új biztosítását december 31-ig megkötni.

  • Egy nő 2010. február 2-án kötött kötelezőt autójára, amelynek minden évben február 2-a lesz az évfordulója, és január 3-ig lehet felmondani, így február 1-jéig kell megkötni az új biztosítást.

További kedvezményekért és környezettudatos szakmai kérdésekben kérjen segítséget az UNION Green Team tanácsadóitól!

Kérem, küldjenek a biztosítás felmondásához szükséges nyomtatvány mintát!

Kattintson ide! Visszahívjuk.

Itt a cikk folytatása.

#kötelezőbiztosítás #UnionGreenTeam #biztosítás #környezettudatos #KGFB

Kiemelt hírek
Hírek