Egészségolajozás

"Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön." Paracelsus

„Itt van az ősz, itt van újra” – és itt vannak a csapadékos, nyálkás, hűvös reggelek, itt van a meghűlések, a légúti fertőzések időszaka is. Gyermekeink újra óvodába, iskolába járnak és a rossz időjárás miatt egyre többet tartózkodnak zárt helyen, egy légtérbe összezárva. Ez magával hozza az átfertőzések veszélyét is. Ez ellen a megelőzéssel tehetünk, vagy a már bekövetkezett fertőzések hatékony kezelésével. Nemrég hallottunk egy érdekes környezettudatos eljárásról, amelyik kiválóan alkalmazható számos egészségügyi probléma kezelésére. Az aromaterápia lehetőségeiről beszélgetünk Kozmáné Kováts Ágnes termék tanácsadóval.

Az aromaterápia illóolajokat használ. Miért alkalmasak az illóolajok ilyen célokra?

Az esszenciális illóolajok évezredeken keresztül az emberiség legkedveltebb módja volt a

gyógyításra.

Talán kevesen tudják, hogy az 1920-as évek végén egy francia vegyész, Rene Maurice Gattefosse csúnyán megégette a kezét, amit azonnal egy tál levendulaolajba mártott, mivel ez volt az első folyadék, ami a keze ügyébe került. Nemcsak gyorsan gyógyult a keze, de hegesedés és maradandó nyomok sem maradtak rajta. Ez csak egy "varázslat” a sok száz közül, amire az olajok képesek.

Mik ezek az illóolajok?

Az illóolajok természetes illatos magok, fakérgek, szárak, gyökerek, virágok és más növényi részek vegyületei. Illatuk igen intenzív és kellemes. Ha már érezte egy rózsa, egy levendulamező vagy a frissen vágott menta illatát, akkor már tapasztalta az illóolajok aromás tulajdonságait. Erőteljes illatuknak köszönhetően védik a növényeket a károkozókkal és a betegségekkel szemben.

Mióta használják az emberek az illóolajokat?

Illóolaj lepárló

Az illóolajok használata egészen az ókori civilizációk koráig, az i.e. 3. évezredig nyúlik vissza. Nem csak csodálatos aromájuk és szépségápolási szerepük miatt használták azokat, hanem óvó és gyógyító tulajdonságaik miatt is, valamint a magasabb rendű spirituális lényekkel való közvetlen kapcsolatkeresésre, imák és isteneknek bemutatott áldozatok részeként.

Az ókori egyiptomiakat tartják az aromaterápia felfedezőinek, akik már i.e. 4500-ban is alkalmazták e gyógymódot. Az olajakat használták szépségápolásra, masszázsra és gyógyító célokra is.

Állítólag Kleopátra (i.e. 68-30) felhasználta olajokkal kapcsolatos ismereteit Antonius elcsábítására jázmin- és rózsaolajjal kenve be testét, amelyeket többek között nemi vágyat gerjesztő hatásukról ismerték.

Hogyan gondoskodhatunk természetes módon családunkról és saját magunkról?

Az illóolajok természetes védettséget nyújtanak a természet kihívásaival szemben. Mi nemrég

Illóolaj

kezdtük el használni otthon az esszenciális olajokat, és elképesztő, hogy mennyi mindenre, és milyen jól használhatók! Segítenek fókuszálni, megnyugtatnak egy stresszes napon. Nyissunk ki (párologtasson) 4-5 csepp levendula olajat és egy végtelenül nyugodt levendula mezőn találjuk magunkat. Szippantsunk bele a vad narancs illóolajba és kedvünk vidámabb, kiegyensúlyozottabb lesz. De jobb kedvre derít a Bergamott olaj, az Ilang-Ilang, Borsmenta is és számos keverék.

Fel tudnánk sorolni még néhány példát arra, hogy milyen kivonat mire jó?

Természetesen. A teljesség igénye nélkül, íme, egy felsorolás:

Borsmenta (Mentha piperita) Antimikrobiális, emésztésjavító, epehajtó, görcsoldó, frissítő, helyi érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik.

Citrom (Citrus limon) Párologtatva kitűnő vírus- és baktériumölő, tisztítja és fertőtleníti a légutakat, friss illatával jobb kedvre hangol.

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus) Elsősorban légúti megbetegedéseknél használjuk, asztma, megfázás, láz, torokfájás esetén nagyszerű választás. Gyulladáscsökkentő, izomlazító, növeli a koncentráló képességet és elűzi a rovarokat.

Fahéj (Cinnamomum zeylanicum) Hatása fertőtlenítő, ezért influenzás, meghűléses megbetegedéseknél alkalmazhatjuk sikeresen, oldja a légúti görcsöket, ezért jó köhögésre, nehézlégzésre. Az illata idegerősítő és étvágyjavító hatású.

Fodormenta (Mentha spicata) Csíraölő és fertőtlenítő, légfrissítő hatású és légzéskönnyítő, légút tisztító hatású.

Kakukkfű (Thymus vulgaris) A meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít, a legjobb köptető és hurutoldó, fertőtleníti a légutakat. Az illóolaja köptető cseppek alkotórésze.

Levendula (Lavandula angustofolia) A levendula az aromaterápia gyöngyszeme. A legsokoldalúbban felhasználható. Illóolaja nyugtat, oldja a feszültségeket, lehangoltságot, depressziót, segít megteremteni a lelki egyensúlyt. Fertőtlenítő, baktériumölő hatású, serkenti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a női hormonműködést.

Köszönöm az értékes és igen izgalmas információkat!

Azt gondolom, az esszenciális illóolajok sokoldalú felhasználásáról a közeljövőben még sokat fogunk hallani (folytatás itt)!

#környezettudatos #esszenciális #illóolaj #betegség

Kiemelt hírek
Hírek