A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat mintaprojektje lettünk!

Egyre többen adnak hírt rólunk, mert számukra is fontos probléma megoldásáról van szó. Mellékeljük Vanyúr Arnolddal, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat baranya megyei területi felelősével folytatott beszélgetésünk anyagát.

Kaszás Veronika 2018-10-24 Mintaprojektek, MNVH 1,264 Views

TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesületnél tett látogatást október hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Vankó Bernadett elnök és Somoskői János, elnökségi tag mutatták be az egyesület tevékenységét.

A klímavédelem alapvetően különbözik a környezetvédelemtől, mert a „klasszikus” környezetszennyezés nagy mennyiségű szennyezőanyagnak jól körülhatárolható helyen történő kibocsátását jelenti, a szennyezőt pedig rendszerint – például hatósági eszközökkel – rá lehet kényszeríteni a szennyezés abbahagyására.

Ezzel szemben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért egész egyszerűen mindannyian felelősek vagyunk. Jóformán nincs olyan emberi tevékenység, amely közvetve vagy közvetlenül ne járna széndioxid-kibocsátással.


Tehát nem egy-két szennyezőforrás okozza a problémát, hanem szó szerint több milliárd. Ez a probléma, de ez a megoldás kulcsa is, hiszen ha mindenki tehet az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, mindenki tehet is ellene. Nem a nagyvállalatok, de még csak nem is a politikusok döntenek a mi, és végső soron a bolygónk sorsáról, hanem mi magunk.


A klímavédelmi feladatok két csoportba sorolhatók. Először is természetesen törekednünk kell arra, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a klímaváltozást kiváltó folyamatokat a lehető legjobban visszaszorítsuk. A klímaváltozást megelőzni már nem lehet, tehát fontos feladat felkészülni a bekövetkező változásokra. Ahogy a Nemzeti Éghajlat változási Stratégia frappánsan megfogalmazza, feladatunk „elkerülni a kezelhetetlent” és „kezelni az elkerülhetetlent”.

A zöldfelület-gazdálkodás kulcsfontosságú a klímavédelemben, hiszen a növények szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. Ráadásul kedvezően befolyásolják a mikroklímát is. A várhatóan megszaporodó szélsőséges időjárási helyzetek – például a nyári hőségek – megviselik az emberi szervezetet, különösen a kisgyerekek és az idősebb korosztály van kitéve ezeknek a veszélyeknek. Ezekre az elkerülhetetlen problémákra is fel kell készülnünk.


A TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesület alapítói és tagjai látva és tapasztalva, hogy a környezeti állapotok romlása sohasem látott ütemben vágtat, tenni szerettek volna valamit, hogy lassítsák ezt a folyamatot.


Szembesültek az országos légszennyezettségi térképpel, melyből kiderült, hogy Baranya megyében indokolatlanul nagyon magas a szennyező anyagok koncentrációja. Az egészségre káros anyagok kibocsájtása hazánkban 14.000 áldozatot követel évente. Időt és energiát nem sajnálva beleásták magukat a környezetvédelem lehetőségeibe. Ekkor találkoztak egy speciális fafajtával („klímafa”), melynek elültetésével nagyban hozzá tudunk járulni környezetünk javításához – lokálisan és globálisan egyaránt.

Ez a fa egy “biológiai csoda” – közel három évtizedes kutatás és innováció eredménye. Rendkívül intenzív növekedése során a hagyományos lombos fákhoz képest négyszeres mennyiségű mérgező szén-dioxidot köt meg a környezetünkben, miközben éltető oxigénné alakítja azt át. Rendkívül gyors növekedésű (2 év alatt 7-8 méteres, lombos, árnyékot adó fa), mivel nem invazív, nem jelent veszélyt az őshonos fakultúrákra.


A belőle készült kiváló minőségű fűrészáru alapanyag az őshonos erdei fáink kitermelését csökkentheti és lehet akár a helyi gazdaságok motorja is, amely újabb munkahelyek teremtésével biztosíthatja a vidék élhető jövőjét is. Programjuk célja, hogy minél több baranyai településen javítsanak a környezeti állapotokon, a levegő minőségén árnyat adó fák telepítésével. A program attól egyedülálló, hogy képes ledönteni a környezetvédelemmel kapcsolatban kialakult téveszméinket, miszerint a környezetvédelem felesleges kiadás, és ráadásul extra erőforrást is igényel.


A „Zöldítsük ki gyermekeink környezetét” kampányukat Pécs városával közösen indították el, melynek célja, hogy minél kisebb korban elkezdődjön a környezettudatos nevelés. Attól a pillanattól kezdve, hogy az óvodákat helyezték előtérbe, nyíltak a kapuk és csatlakozni akart szinte mindenki, megmozdult az egész város. Ennek köszönhetően jó és gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki az országos kiterjedésű hálózatot működtető Zöld Óvodákkal is.


2015 június 18-án elindították Oxymanó programjukat. Ennek első állomása a pécsi Apponyi játszótéren rendezett családi nap volt, melyet Dr Őri László alpolgármester a rendezvény fővédnökeként nyitott meg. Ez alkalomból elültetett a játszótéren egy klímafát, amit az önkormányzat vásárolt meg. Miután többen jelezték, hogy ültetnének fát, de sajnos nincs erre alkalmas területük, közösségi ültetvény létrehozására tettek javaslatot az önkormányzat felé, melynek helyszíneit előzetesen Nagy Ervin városi főkertésszel is egyeztették.


A program folytatásaként számos helyen ültettek fát (pécsi köztereken, Pécsi Állatkert Zoo táborában, Pránanadi fesztiválon Kiskunmajsán és Gyopárosfürdőn, XXV. jubileumi Szentlőrinci Gazdanapokon, Szentlőrinci Lobby-Partin, pécsi Kutyavilág Expo-n, Kozármislenyben).

2018. október 7-én Pécsen, a Szaturnusz utcában 64 db fa elültetésével elindították az országos “Kutyafája” programunkat, melyet ebben a kutyaparkban még 136 db követ.

A Zöld Korona programjuk segítségével lehetőségük van magánszemélyeknek, intézménynek, vállalkozásoknak klímafacsemetét vásárolni, ajándékozni, vagy, ha nincs lehetőség, terület elültetni, akár örökbe is fogadni. Minden egyes vásárló, örökbefogadó a TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesülettől névre szóló Klíma Misszió Támogatói Oklevelet és Adomány Levelet kap ajándékba.


Faültetési programjaikat Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata mellett segíti többek a Megye Értékei Üzleti Találkozók, a Következő Lépés Marketing, a Biokom, az Avon, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület is.

Az egyesület által képviselt értékek és program rámutat arra, hogy egy jó koncepcióval a környezetvédelem igenis megtérül. A környezettudatos szemlélettel szerencsére egyre több felelősen gondolkodó magánember és vállalat azonosul.


Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

http://videkihalozat.eu/?p=23601

#TreeMissionEgyesület #környezettudatos

Kiemelt hírek
Hírek